Geschiedenis van het Amerikaanse leger

Gekleurde overall met naam

 

 

 

 

 

De overall zoals wij die nu kennen, werd voor het eerst gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Europese soldaten hun toch al krappe voorraden stof aan het verspillen waren. Het Amerikaanse leger zag al snel de waarde van het kledingstuk in en paste het gebruik ervan aan de nieuwe doeleinden aan. Hoewel de oorspronkelijke Duitse modellen van katoenen eend waren gemaakt, gebruikt het Amerikaanse leger nu overalls van geiten- en lamsvel.

Tijdens de Koreaanse oorlog eiste de Noord-Koreaanse regering dat de arbeiders in haar fabrieken van beschermende kleding werden voorzien. Natuurlijk waren maar weinig van die fabrieken zo kwetsbaar, maar de eis dwong de regering om ook Amerikaanse soldaten ge├╝niformeerde kleding te laten maken. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de overall alleen over het hemd werd gedragen, maar het Amerikaanse leger zag al snel de waarde van het kledingstuk in en bracht wijzigingen aan die het mogelijk maakten een broek te maken die de rits aan de voorkant sloot, zodat de drager de broek kon dragen zonder het zicht van de anderen te belemmeren. Bovendien waren de zakken diep en genaaid om de zakken van het vest of hemd te beschermen tegen scheuren in de stof.

Tegenwoordig wordt de overall gedragen als een kledingstuk over een hemd, meestal een hemd met Franse manchetten. Naast de broek wordt het kledingstuk ook gebruikt om laarzen, hoeden en onderkleding te bedekken. In het begin van de twintigste eeuw werd de overall zelden over een pak gedragen, maar dit is veranderd naarmate de stijl populairder werd. In feite wordt de overall nu soms gedragen met vrijetijdskleding zoals joggingbroeken, jeans, en chino broeken.

In het begin van de twintigste eeuw werd de overall gedragen over een hemd, meestal een hemd met Franse manchetten. Naast de broek wordt het kledingstuk ook gebruikt om laarzen, hoeden en onderkleding te bedekken.

Amerikaanse soldaten in de Eerste Wereldoorlog ontdekten dat de overall over een hemd kon worden gedragen, en dat het beter was mohair en kasjmier te gebruiken. In de Tweede Wereldoorlog overwoog het Amerikaanse leger het kledingstuk over het hemd aan te trekken, maar het materiaal was te zwaar. Desondanks gebruikte het Amerikaanse leger de overall ook nog steeds in vetwerende kleding.

De overall maakte geen deel uit van het formele uniform na de Tweede Wereldoorlog. Het was voor Amerikaanse soldaten niet zo’n probleem om tijdens de koude maanden vrij te kunnen bewegen. Het voortdurende gebruik van het kledingstuk bij het afweren van sneeuw en water werd echter door velen ge├»dealiseerd bij de vervaardiging van kledingstukken om de ijzige kou en nattigheid buiten te houden. De overall werd in 1955 in de V.S. vervaardigd en wordt vandaag de dag nog steeds in de V.S. vervaardigd.

Het Amerikaanse leger schakelde vanaf de jaren 1950 over op de volledig gesloten versie van de overall om de rijkdom van de toen nieuwe wol niet te vergeten. De Amerikaanse detailverkoop van het kledingstuk nam echter prompt een omgekeerde wending. Het kledingstuk werd in wezen een kledingstuk voor feestelijke gelegenheden dat toevallig zijn basisontwerp was. Ook wordt het kledingstuk momenteel gebruikt voor sneeuwstrand bruidsjurken. Momenteel is het kledingstuk ook bekend in creatieve toepassingen, waaronder spandex taille-onderkleding voor vrouwen, meestal in de vorm van nauwsluitende jeans, en zelfs in de vorm van overalls voor industriearbeiders.

lees meer:

Leave a Reply