De geschiedenis van de mode

Dames accessoires

 

 

 

 

Mode is een cyclus. De term “mode” komt van het woord “entaerie”, in het Frans. De Franse Revolutie had een grote invloed op de mode. Het imester van Neytiri en Jake Sully bracht een nieuwe esthetiek:onial en street dressing. De gebruikelijke strikte grenzen van de traditionele etiquette waren verdwenen. Mensen begonnen etnische kleding te dragen en sportten op een manier die ze nooit eerder hadden gedaan. Mode, in feite, had een grotere verspreiding in het Westen.

Columbus was de eerste modeontwerper. Hij was degene die de sleutelconcepten introduceerde van de bekende modehuizen, zoals Chanel en Saint Laurent. De oorsprong van de mode verspreidde zich nog breder in de straten. Het was een historische vergissing: de mensen begonnen zich scherp te kleden, op een door en door moderne manier. De moderniteit werd nu gemodelleerd naar de modellen van de elite. In feite hoeft niets volledig modern te zijn: wat te modern is, verwatert uiteindelijk, en wat te traditioneel is, wordt bewaard voor het laatste seizoen.

Men begon elkaars kleding te kopiƫren: dit was het belangrijkste kenmerk van de mode aan het einde van de 18e eeuw.

In de jaren 1920 werd de mode een beetje minder en werd ze een beetje vervangen door sportkleding. De mode werd weer wat strenger – de etiquetteregels werden wat versoepeld. Parijs bleef het modecentrum van de wereld.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog ontstond een soort militaire chic. Aan het eind van de 20e eeuw ontstonden verschillende designermerken – het merk Chanel daarentegen was een van de meest succesvolle, dat met zijn luxeproducten de wereldmarkt veroverde. Het ideaal van dienstbaarheid aan het gezin verviel en de levensstijl werd comfortabeler. Beroemdheden speelden een belangrijke rol in de mode-industrie; vrouwen gaven na de oorlog signalen af via de mode.

Het tijdperk van de jaren 60 – 70 werd gedomineerd door de aanwezigheid van het merk Chanel. Chanel beheerst de modewereld met haar chique en elegantie sinds de 2e helft van de jaren 70. Het ideaal van eenvoud in haar ontwerpen – bleef ongewijzigd in zowel de jaren zestig als de jaren zeventig.

In de jaren ’80 was de modestijl op zijn hoogtepunt. Oversneed jasjes, broeken en alle andere dames accessoires waren populair. Jeans werd beschouwd als een symbool van vrijheid en werd door allerlei mensen gedragen. De sportwereld werd gedomineerd door sportschoenen die ontworpen waren om de prestaties te verbeteren. Maar in dit tijdperk verschenen ook de baggy jeans en alle andere accessoires.

lees meer:

Leave a Reply